Het KattenKabinet is een kunstmuseum in Amsterdam gewijd aan werken met katten. De museumcollectie omvat onder meer schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken en andere kunstwerken van Pablo Picasso, Rembrandt, Henri de Toulouse-Lautrec, Corneille, Sal Meijer, Théophile Steinlen en Jože Ciuha. Het museum is gehuisvest in een grachtenpand aan de Herengracht 497, in de grote Gouden Bocht van deze gracht. Er zijn ook enkele levende katten in het museum.

Geschiedenis
Het huis en het naastgelegen pand aan de Herengracht 499 werden in 1667 gebouwd voor de patriciërsbroers Willem en Adriaen van Loon. Door het geluk van de loting kreeg Willem het huis op nummer 497. Later werd het huis bewoond door onder meer de Amsterdamse burgemeester Jan Calkoen en de Amsterdamse pensionaris Engelbert François van Berckel. John Adams bezocht Van Berckel in het huis tijdens zijn tijd als Amerikaans ambassadeur in de Nederlandse republiek. In 1985 werd het gebouw gerestaureerd en in 1990 werd het museum opgericht door Bob Meijer ter nagedachtenis aan zijn rode kater John Pierpont Morgan (genoemd naar de Amerikaanse bankier J.P. Morgan)

Elk lustrum in zijn leven ontving jubilaris Morgan een bijzonder cadeau: Op zijn vijfde verjaardag werd Morgan geportretteerd door Ansel Sandberg. Op zijn tiende verjaardag was het cadeau een bronzen beeld, waarvoor Morgan zelf model heeft gezeten. Helaas is dit beeld nog voor de opening van het Kattenkabinet gestolen. Voor de viering van Morgans vijftiende verjaardag werd door zijn vrienden en bewonderaars het boekje: “Een hanige kat uit Toulouse en andere poezenkolder”, samengesteld, met vijftig aan Morgan opgedragen kattenlimericks. Diezelfde verjaardag portretteerde Aart Clerkx de jubilerende kater en wel zo dat Morgan probleemloos Washington op het Amerikaanse dollarbiljet kon vervangen. Een eenmalige oplage van deze dollarbiljetten van de bank van Pierpont Morgan verscheen bij deze gelegenheid.

Ook de tekst “In God we Trust” op het biljet werd speciaal voor Morgan aangepast met de tekst: “We trust no dog”. Een paar van de geschenken zijn te zien in J.P. Morgans eigen kamer in het museum. J.P. Morgan 1966 – 1983