Ed van der Elsken

elsken

Ed van der Elsken (1925-1990)

Van der Elsken heeft tijdens zijn vele werkreizen veel van de wereld gezien. Voornamelijk draaide het op deze reizen om de ontmoeting met de mens. Opvallende en karakteristieke bewoners van wereldsteden als Hongkong, Tokyo, Parijs en Amsterdam. Maar ook de ontmoetingen met mensen in Afrika en Japan waren een geliefd onderwerp van zijn camera. Van 1950 tot 1954 woont en werkt van der Elsken in Parijs. Een aantal foto’s die hij heeft gemaakt in die tijd zijn te zien in het Kattenkabinet. Onder andere een afbeelding van Ata Kando, zijn levensgezel ten tijde van zijn verblijf in Parijs, prijkt aan de wand.

Kenmerkend voor die periode omdat hij, naast vele andere zaken, zijn persoonlijke leven in Parijs met zijn (eerste) vrouw vastlegde. Het dagelijks leven op straat, specifiek het leven van een groep jongeren in Saint Germain des Prés en de Nederlandse kunstenaars die actief waren in Parijs zijn eveneens veel voorkomende onderwerpen van zijn tijd in Parijs. Inspirerende werken die in het fotoboek “Een liefdesgeschiedenis in Saint Germain des Prés” gebundeld zijn en waarmee internationale faam behaald werd. Na dit debuut volgde nog zo’n twintig fotoboeken met werk, voornamelijk over zijn eigen leven en voorzien van een korte informatieve tekst. Ook als filmer was hij niet onverdienstelijk. Ruim veertig jaar lang heeft van der Elsken al zijn ontmoetingen en belevenissen vastgelegd.

Naast foto’s uit de periode 1950-1954 zijn er ook twee foto’s van de schrijver W.F. Hermans te zien. Het portret van Hermans met zijn poes Sebastiaan maakte Van der Elsken in 1955, evenals de foto waarop Hermans samen met zijn vrouw de katten eten geeft, genomen in Amsterdam.

Tot aan zijn dood werkte Van der Elsken aan een film over de periode tot aan zijn dood met de toepasselijke titel “Bye”.

Bron: www.vanderelsken.nl