Hildo Krop

krop

Hildo Krop (1884 -1970)

Als beeldhouwer van de stad Amsterdam is het niet mogelijk door de stad te wandelen zonder dat je werk hebt gezien van Hildo Krop. Vele bruggen en gebouwen zijn voorzien van beeldhouwwerk en Krop is hier grotendeels verantwoordelijk voor. Het beeldje “Two cats making love” welke te zien is in het Kattenkabinet is duidelijk een van de kleinere projecten van Hildo Krop en vermoedelijk valt deze in de categorie ‘vrij werk’. Wel degelijk van een andere orde van grootte en een van zijn bekendste werken is het Berlage-monument op het Victorieplein in Amsterdam.

 

Krop volgde in Parijs lessen aan de bekende Académie Julian om zijn carrière als kunstenaar kracht bij te zetten. In Nederland volgde hij de beeldhouwopleiding aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Een korte tijd heeft Krop als docent aan de HBS in Haarlem tekenlessen gegeven maar al snel vertrok hij naar Berlijn om beeldhouwles te volgen bij Georg Kolbe aan de Kunstgewerbeschule. Na korte periodes te verblijven in Rome en Parijs keerde hij in 1912 terug naar Amsterdam om daar zijn kunsten uit te oefenen in het atelier van Hendrik van den Eijnde. Van den Eijnde was betrokken bij de bouw van het Scheepvaarthuis aan de Prins Hendrikkade en verantwoordelijk voor het beeldhouwwerk van dit project. Krop had bewezen een uitstekende beeldhouwer te zijn en na het opleveren van het bouwwerk startte zijn carrière als stadsbeeldhouwer van Amsterdam.

Uiteraard is Krop bekend van zijn bijdrage aan de openbare ruimte van de stad Amsterdam maar daarnaast werkte hij ook voor keramiekfabrikant ESKAF, de welbekende Glasfabriek in Leerdam en maakte diverse ontwerpen voor meubilair, smeedwerk en boekbanden voor diverse uitgeverijen.

Bron: www.hildokrop.nl