Carel Willink

willink

Carel Willink (1900-1983)

Een bijzonder portret van de kat Ploe, getekend door Carel Willink. Deze zeer gedetailleerde tekening is te zien in het Kattenkabinet, en voor de oplettende kijker is in de linkerhoek te lezen: voor George.

In 1919 besloot Willink, na een korte studie medicijnen en een propedeuse Bouwkunde aan de Technische Hogeschool in Delft, kunstschilder te worden. In Berlijn volgde hij een studie aan de Staatliche Hochschule en vervolgens studeerde Willink aan de internationale schilderschool van Hans Baluschek. In deze periode maakte hij expressionistisch werk, exposeerde abstract werk en maakte aquarellen en collages. In Parijs leerde hij tijdens zijn werk in het leerlingenatelier van Henri Le Fauconnier lijntekeningen naar naaktmodel maakte. Rondreizen door diverse landen inspireerde hem en verwerkte bekende landschappen en klassieke beelden in zijn schilderijen.

In 1980 volgde een bevordering tot officier in de Orde van Oranje Nassau en een benoeming door de Franse staat tot het lidmaatschap van het ‘Institut de France’. Tevens in dat jaar was er de opening van de grote internationale tentoonstelling ‘Les Réalismes’ in het Centre Georges Pompidou waar Willink met vijf werken was vertegenwoordigd. Willink exposeerde in diverse musea, o.a. in het Stedelijk Museum Amsterdam, Boymans van Beuningen Rotterdam, Stedelijk Van Abbe Museum in Eindhoven en het Gemeentemuseum Arnhem.

Bron: www.carel-willink.nl