Viktor IV

victor

Viktor IV (1929 – 1986)

Een opvallende kunstenaar uit Amsterdam: Viktor IV. Geboren in New York als Walter Karl Glück reisde hij veel, landen als Mexico en Peru deed hij aan, werkte in Korea en Japan om vervolgens via diverse landen in Europa in 1961 te blijven in Amsterdam. In het hart van de stad lag zijn oude vrachtschip in de Amstel. Zijn verblijfplaats was eveneens een opvallende verschijning, het schip was altijd overdekt met hutten, vlaggen, vlotten en houten bouwsels. Maar ook eenden, kippen en katten hadden een plekje gevonden op het schip. Wellicht zijn deze katten inspiratiebron geweest voor het werk: Cats are not important, welke te zien is in het Kattenkabinet. Een van de vele uit ‘The New Amsterdam School of Ikon Painting’. Voorzien van zijn gedachten in zwarte sjabloonletters en het stempel waarmee hij elke werk merkte.

De moord op president Kennedy zorgde voor het eerste schilderij in zijn carrière. Hij kwam tot de ontdekking dat er ook andere mogelijkheden waren om beeldend uiting te geven aan gedachtes of gebeurtenissen. Viktor IV maakte een tekst over de moord in witte sjabloonletters op een zwarte achtergrond. Dit werkt zorgde voor de geboorte van de kunstenaar Viktor IV.

De primitieve levenswijze van graficus Anton Heyboer en met name de gedachtegang van Amerikaan Henry David Thoreau waren een ware bron van inspiratie voor Viktor IV. Voortdurend op zoek naar contact met mensen en materialen of onderwerpen was Viktor IV altijd in de stad te vinden. Op blote voeten, altijd in het zwart gekleed en met een witte baard was hij markante verschijning. Door deze ontdekkingstochten was er altijd inspiratie voor zijn logboekbladen, de zogeheten ‘Ikons’. Bladen vol teksten – verhalen, herinneringen, beschrijvingen van gebeurtenissen, fabels of al wat hem overkwam – en tekeningen. Uiteindelijk bundelde hij de losse bladen in boeken met titels als: ‘The big Fool’, ‘Thank you Silent Sun’ en ‘The Post is a perhaps’.

Naast de Icons is Viktor IV bekend van de horloges en klokken met de naam Bulgar Time. Kenmerkend is dat de cijfers linksom telden en de wijzers linksom draaiden. Daarnaast zijn veel werken van Viktor IV opgenomen in het Stedelijk Museum Amsterdam, Van Abbemuseum in Eindhoven, Ny Carlsberg Glyptotek en het Louisiana Museum in Denemarken. Maar ook in diverse galeries in binnen-en buitenland tot in zijn geboorteplaats New York toe. In 1988 publiceerde zijn Deense vrouw Ina Munck, samen met Ad Petersen, een monografie. Ook is er in 2006 de stichting Viktor IV opgericht waarbij het doel is om meer bekendheid voor zijn werk te genereren.

Bron: www.viktoriv.nl