Donald Brun

brun

Donald Brun (1909 – 1999)

De herkenbare en vaak komische stijl van grafisch ontwerper Donald Brun spreekt velen aan, zo ook de affiches die Brun maakte voor Zwicky, een Zwitserse garenproducent. In het Kattenkabinet zijn beide posters te bezichtigen.

Brun, geboren in Zwitserland, studeerde aan de Allgemeneine Gewerbeschule tijdens zijn loopbaan bij een ontwerpstudio in Basel waar hij werkte als grafisch ontwerper. Na deze studie ging hij naar de Berlijn om zich verder te bekwamen in zijn werk en zette zijn studie voort aan de Akademie fur Freie und Angewandte Kunst.

De vele posters die ontworpen zijn door Brun geven inzicht in zijn kunde en het gebruik van de vele verschillende stijlen en technieken die hij hanteerde. Vaak herkenbaar aan de levendige en vriendelijke invloeden in zijn illustraties. Zijn opdrachtgevers kwamen uit allerlei landen, Brun werkte o.a. voor internationale bedrijven uit Amerika, Duitsland, Engeland, Oostenrijk, Italie, België en Nederland. In 1951 was hij een van de oprichters van AGI – Alliance Graphique Internationale, een elite club voor vooraanstaande grafische ontwerpers en kunstenaars  – en nam hij van 1970-1972 de rol van International President op zich.

Werken van Brun zijn veelal gewaardeerd met awards en tentoonstellingen en tot op de dag van vandaag onderdeel van vele permanente collecties in vele internationale musea.

Bron: www.a-g-i.org