Edouard Marcel Sandoz

sandoz

Edouard-Marcel Sandoz (1881-1971)

Twee opvallende beelden in het Kattenkabinet zijn van de hand van Edouard-Marcel Sandoz.
Het gele slapende poesje en het houten beeld van een statige kat. Het gele beeldje is vermoedelijk uit de periode waarin Sandoz vanwege schaarsheid aan steen en brons veel werkte met porselein.

Sandoz werd geboren en getogen in het Zwitserse Basel in 1881. Hij studeerde 3 jaar aan L’Ecole de Industrial Arts in Geneva en daarna toog hij naar Parijs om les te krijgen van beeldhouwer Antonin Mercie en schilder Ferdinand Cormon aan Ecole d’Beaux-Arts. Door de schaarste in de Eerste Wereldoorlog ging Sandoz zoals gezegd met porselein werken en dit was het begin van een dertig jaar lange samenwerking met Haviland Limoge Company. Uit deze samenwerking zijn veel grote stilistische beelden van dieren voortgekomen. Honden, konijnen, vissen, egels en natuurlijk katten zijn vormgegeven in helder gekleurde glazuren.

Sandoz had een grote kennis van materialen, beschikte over traditionele technieken en bestudeerde zijn onderwerp altijd grondig tot in detail. Maar bleef ook constant op zoek naar nieuwe gereedschappen om sculpturen van mens en dieren te maken. Deze sculpturen vervaardigde Sandoz van keramiek, porselein, steen of hout. In zijn persoonlijke stijl, welke in zijn lange carrière is ontstaan, is duidelijk de invloed van de Art Nouveau periode te herkennen. Ook overheerst in zijn werk zijn liefde voor dieren.

Meer dan dertig jaar lang is Sandoz voorzitter geweest van the Baron Taylor Association, richtte het Charitable Society for Childeren of Artists op en leverde zijn bijdrage aan het ontstaan van de Cité des Arts in Parijs. Om zijn talent te erkennen en te belonen werd hij gekozen tot lid van de Academy of Fine Arts en kreeg hij de rang van Commander van zowel Ordre national de la Légion d’honneur en the Order of Arts and Letters. Een indrukwekkende naam in de collectie van het Kattenkabinet.

Bron: www.fems.ch/en/site/emsandoz